KONINKLIJKE ALGEMENE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS AFDELING VOETBAL ANTWERPEN
Ten Velde - dinsdag 15 januari 2019

Swinchester - Watertoren  (2-1)

Ondanks de barre weersomstandigheden waren we getuige van een aangename wedstrijd waarbij alle ingredienten aanwezig waren om het een echte cupmatch te noemen. Stevige duels en dito slidings waren schering en inslag op een zwaar bespeelbaar veld en gezien de ref van dienst de voordeelregel perfect toepaste werd het spel niet te pas en te onpas onderbroken. Veel luchtduels waren uiteraard ook een onderdeel
van het gebeuren en het was na een slecht ontzetten met het hoofd dat de bezoekers op voorsprong kwamen, 0-1.
Veel hebben ze er echter niet van kunnen genieten want nauwelijks een 3-tal minuten later kwam de thuisploeg langszij via een vrije trap vanop 25 meter. Een streep, een flits, een bliksemschicht, dat waren de uitdrukkingen van de aanwezige toeschouwers bij dit enig mooi doelpunt waarbij de toch wel sterk acterende Watertoren doelman helemaal geen verhaal had. Met nauwelijks één echte doelkans voor de thuisploeg diende er toch gerust te worden bij deze 1-1 stand.
De tweede speelhelft bracht ongeveer hetzelfde spelbeeld, voor elke bal werd echt gestreden en het sierde het vertoon dat alle spelers zich ten volle gaven zonder zware fouten te begaan. Toen iedereen zich reeds verzoende met een gelijkspel werd net voor affluiten een dekkingsfout in de bezoekende verdediging afgestraft, 1-2 en einde wedstrijd. Een gelijkspel had voor beide teams gebracht wat ze verdienden maar  op basis van de schaarse doelkansen kan/mag men de zege van Swinchester nu ook niet echt onverdiend noemen. Watertoren stelde niet echt teleur maar hun beste wedstrijd was het nu ook niet bepaald, terwijl Swinchester steeds in zijn kansen bleef geloven. Met nog slechts 5 wedstrijden te spelen moet de voorsprong van 9 punten voor Watertoren wel volstaan.

Kaddish - Excelsior 81 (4-4)

Als afsluiter voor 2018 ging onze aandacht naar de ontmoeting tussen deze teams waarvan we bij voorbaat wisten dat dit wel een geladen wedstrijd zou kunnen worden. En dat werd het inderdaad want na amper 10 minuten hadden de bezoekers reeds een 0-2 voorsprong tegen Kaddish welke met amper 9 valide spelers de wedstrijd diende aan te vatten. Een grote verkeersopstoppen was er de oorzaak van dat enkele thuisspelers pas dan hun team konden vervolledigen. Het eerste doelpunt, nadat ze handig de buitenspelval omzeilden, en enkele minuten later via een knappe persoonlijke actie van de bezoekende midvoor
Gelukkig kon, net voor rust, FC Kaddish de aansluitingstreffer scoren via een heerlijke deviatie (1-2) en konden, zowel de spelers als de begeleiders wat stoom konden aflaten na een wedstrijdhelft waarin het verbale de hoofdrol speelde en voetbal slechts op de 2-de plaats kwam.
Nauwelijks afgetrapt of Excelsior 81 kon de stand opdrijven, een vrije trap werd aan de tweede doelpaal via het hoofd knap in doel verlengd 1-3. Kaddish bleef niet bij de pakken zitten en kwam terug in de wedstrijd na een onhoudbaar afstandsschot 2-3. In het laatste gedeelte van de wedstrijd steeg de spanning ten top, eerst benutte de thuisploeg een flater van de bezoekende doelman (3-3) onmiddellijk gevolgd door een mistasten in de Kaddish defensie waardoor, met nog slechts luttele minuten te gaan, Excelsior 81 terug de leiding nam 3-4. Als klap op de vuurpijl werd de wedstrijd alsnog met een gelijkspel afgefloten. Een schot op doel werd door de bezoekende portier gelost en een goed gevolgde Kaddish speler had de bal maar in te trappen 4-4 !
Na afloop wedstrijd was de sfeer, zoals het in feite ook tijdens de wedstrijd zelf zou moet zijn, zeer aangenaam en was er voldoende stof om na te praten, wat we ook, met beide partijen, gedaan hebben.
Prettige feestdagen en tot in 2019 !!

FC Rooienhoek - BH Ljiljani (1-1)

Met slechts 4 punten verschil tussen beide clubs, waarvan de thuisploeg nog een wedstrijd minder heeft gespeeld, was er, bij aanvang wedstrijd toch wel enige spanning te noteren. Aanvankelijk had BH Ljiljani het meesterschap op het middenveld en waren enkele individuele acties niet van gevaar ontbloot. De thuisploeg speculeerde meer op de tegenaanval doch van doelkansen kon men toch geen gewag maken. De bezoekers openden de stand na een lichte aarzeling in de Rooienhoek defensie waardoor de Ljiljani aanvaller alleen voor doel kwam en de bal rustig naast de uitgelopen doelman in de netten deponeerde (0-1). Op dat moment een verdiende voorsprong van een eerste speelhelft waarvan de ijskoude wind zeker een hoofdrol speelde bij de toch vrij talrijk opgekomen supporters en waarbij het vertoonde spel zeker niet hart verwarmend kon genoemd worden. Na de warme thee, voor sommigen een steenkoude Duvel, waren we getuige van een betere speelhelft waarin de thuisploeg toch door enkele gevaarlijke aanvallen de Ljiljani verdedigers onder druk zette. Dit werd, omstreeks min. 60 bekroond met een verdiende gelijkmaker. Na een afgeweerde hoekschop werd de bal door een bos van benen in doel verlengd (1-1). De duels werden steviger, gelukkig nooit brutaal zodat een goed leidende ref iedereen de warmte instuurde na een logisch gelijkspel.

Gooma - FC Kiel 2 (1-10)

Als, na amper 11 minuten, de bezoekers al 3 maal hebben gescoord en zij de rust bereiken bij een 0-6 stand, kan men moeilijk van een wedstrijd spreken. Doelpunt één, twee en drie, mochten gescoord worden in zeer verdacht omstandigheden en dank zij de zeer sportieve houding van de thuisspelers ontaarde de wedstrijd gelukkig niet. Na rust stond er verder geen maat Kiel 2 zodat hun 10 gescoorde doelpunten geenszins overdreven kunnen genoemd worden. Dat Gooma toch een eer reddend doelpunt scoorde getuigde enkel van hun volharding in dit gebeuren waarin de ref van dienst zeer zeker een off(side) day had !

Toreke - Sporting Neerland (2-5)

Binnen het aanvangskwartier zag het er voor Toreke niet bepaald rooskleurig uit. Sporting Neerland, technisch zeer sterk, klom op voorsprong na een goed opgezette aanval (0-1) om enkele minuten later, via een knal van in de middencirkel (!!) een geruststellend 2-de doelpunt te scoren. De gedachte om hier een monsterscore te beleven werd echter snel de kop ingedrukt want na een mistasten in de bezoekende verdediging kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd (1-2). Neerland bleef domineren maar diende toch, net voor rust, de gelijkmaker te incasseren, na een uitstekend uitgevoerde counter van Toreke (2-2). Na rusten stond er werkelijk geen maat op Sporting Neerland en werd de thuisploeg, toch op de 3-de plaats in de rangschikking - gewoon weggespeeld door de superieure leiders uit Wilrijk. Eindstand 2-5 wat geenszins overdreven kan genoemd worden. Eén minpunt, in deze toch wel fair gespeelde partij, was de kwetsuur van een bezoeker welke, na een onopzettelijke trap op de achillespees het veld diende te verlaten en voor verdere verzorging naar het hospitaal werd gevoerd. Hopelijk met geen al te negatieve gevolgen.

Racing Gobi - AS Belle Vue (1-3)

De thuisploeg zou wel snel de maat nemen van AS Belle Vue...dat was in ieder geval de verwachting van de meeste aanwezigen, maar dat verwachtingen niet altijd worden ingelost werd in deze wedstrijd nogmaals bewaarheid. As Belle Vue, in de rangschikking van onze eerste afdeling, op een niet benijdenswaardige plaats, speelde een zeer opportune wedstrijd en strafte tijdens de eerste speelhelft 2 x balverlies in de lokale verdediging af met evenveel doelpunten 0-2. Na rust drukte Racing Gobi de bezoekers tegen hun doel doch door overhaasting, pech en een uitstekend spelende centrale verdediger van AS Belle Vue, kon de thuisploeg geen aansluitingstreffer scoren. Toen ze, in het laatste kwartier, nog een 3-de treffer diende te slikken, was de wedstrijd gespeeld en was het eer reddend doelpunt in de slotminuut slechts wat zalf op de wonde 1-3. Uiteraard ontgoocheling bij Racing Gobi welke 0 op 6 haalden tegen een karakter vol Belle Vue en begrijpelijke frustratie bij enkelingen van de thuisploeg, maar of ze dit (en nog andere zaken) moeten uiten meer dan een half uur na de wedstrijd....daar hebben wij, samen met de positief ingestelde leiders van de thuisploeg, toch onze bedenkingen......' t zal wel in hun DNA zitten waarschijnlijk.

Houtbeurs A - Amber A  (0-1)

Van deze wedstrijd is de samenvatting ergens vrij kort te formuleren....een "net niet" voor de thuisploeg of.....als men niet scoort kan men ook nooit winnen. Doelkansen bij de vleet, zeker in de eindfase van de wedstrijd, toen de thuisploeg alsnog probeerde de verdiende gelijkmaker op het bord te brengen. Doch een verbeten Amber verdediging gaf geen krimp zodat zij met een gevleide overwinning richting kleedkamer trokken. Nochtans had de wedstrijd ook een grotere score voor Amber kunnen brengen want via hun snelle spitsen waren hun counters niet van enig gevaar ontbloot en diende de Houtbeurs doelman het onderstuit de kan te halen om geen tweede doelpunt toe te staan. Het beslissende doelpunt kwam er omstreeks min. 16 toen een lichte twijfel in de lokale verdediging de aanleiding ervan werd. Globaal genomen een fair betwiste wedstrijd tussen twee teams welke fairplay naar waarde schatten !!

SK Watertoren - FC V.B.  (4-0)

Als je de rangschikking bekijkt in afd.2C, met de wetenschap dat het hier ook een derby betreft, verwacht men wel vuurwerk in deze "topper". Maar in plaats van een topper, werd het een "flopper" van jewelste. Buiten het aanvangskwartier, waarin beide teams elk één doelkans versierden, was de thuisploeg overdonderend baas over een echt ontgoochelend FC V.B. Zeker nadat de rust werd bereikt bij een 2-0 stand voor de enige club in onze Federatie die een "openlucht kantine" heeft en de scheidsrechters verstoken blijven van een eventueel warm drankje. Het eerste doelpunt via een vrije trap, met het hoofd in doel omgezet en het tweede, net voor inrukken, via een gestrekt schot van net buiten het 16 meter gebied.
Na de verfrissing werd het werkelijk één richtingsvoetbal voor Watertoren dat in alle gelederen de betere was van zijn moedige opponent. Dat dit meesterschap met slechts 2 doelpunten werd bekroond, was uitsluitend te wijten aan een bepaald nonchalant optreden van de lokale spitsen en enkele knappe reddingen van de bezoekende doelman. Geen topper qua wedstrijd, maar wel één topper op het veld welke na afloop wedstrijd welgemeende felicitaties in ontvangst mocht nemen van zowel winnaars als verliezers.

03/11/2018 Olymp - Airconsult (3-4)

Beide teams, voorlopig toonaangevend in 3° afd. C , maakten er een gesmaakte vertoning van. Van bij de aanvang van dit treffen, bijgewoond door een flinke schare supporters, was de spelstijl van beide teams zeer duidelijk. Airconsult via technisch voetbal terwijl de thuisploeg steeds de lange bal hanteerde om zodoende hun snelle spitsen in stelling te brengen. Het aanvangskwartier was voor Airconsult welke de stand openden via een inzenden vanop rechts. Via het been van een Olymp verdediger kwam de bal in het bezit van de bezoekende spits, die de bal tegen de netten trapte, 0-1. Olymp kwam beter in de wedstrijd en scoorde de gelijkmaker via een vrije trap (1-1) om net voor de rust zelfs op voorsprong te komen (2-1).
Amper afgetrapt of Airconsult kwam op gelijke hoogte via een mistasten van de nochtans uitmuntend keepende Olymp doelman (2-2). Beide teams kregen uitstekende mogelijkheden om op voorsprong te komen doch door overhaasting werden enkele wenkende doelkansen niet benut, tot een inzenden van Olymp door de bezoekende doelman onoordeelkundig werd weggewerkt en een Olymp spits zijn ploeg terug op voorsprong bracht (3-2). Airconsult drukte nu de thuisploeg in verdediging en na het missen van een open doelkans en een knal tegen de doelpaal scoorden ze, via een voor sommigen betwistbare strafschop, alsnog de verdiende gelijkmaker (3-3). De klap op de vuurpijl kwam er dan - in blessure tijd - toen een goed genomen hoekschop met een forse kopstoot in doel werd verlengd en er alsnog een winnaar uit dit duel kwam (3-4). Nooit lag ontgoocheling en euforie zo dicht bij elkaar na een topwedstrijd waarvan positieve sfeer en spanning een groot gedeelte waren. Felicitaties aan alle spelers voor hun faire houding in deze topper, geleid door een ref die de wedstrijd goed aanvoelde en daarvoor ook eens mag vermeld worden.

29/10/2018 De Kroon VC - FC Kiel 2 (1-2)

Onze keuze viel op deze wedstrijd om twee redenen, één - om kennis te maken met nieuwkomer FC Kiel 2 en twee - omdat het al enkele jaren geleden was dat we nog eens in 't Fortje van Merksem waren geweest, ooit mijn thuishaven voor een paar maanden tijdens mijn legerdienst.....in "deezekes tijd" !! Het bleek, achteraf bekeken, een gelukkige keuze te zijn geweest want we waren getuige van een aangename en spannende wedstrijd op een vrij hoog niveau gespeeld. Beide teams gingen voluit voor de 3 punten en waren elkaars gelijke tot aan de rust (0-0), mede door het uitstekend presteren van de bezoekende doelman.
Na de rustpauze opende een goed spelend De Kroon de stand. Een hoekschop, doorgekopt aan de eerste doelpaal werd prachtig met het hoofd verlengd tot in doel (1-0). De bezoekers, co leiders in deze reeks, bleven echter niet bij de pakken zitten en scoorden de gelijkmaker op een bijna identieke wijze als de thuisploeg (1-1). Luttele minuten voor het einde scoorden de bezoekers het winnende doelpunt, waarbij de lokale doelman, door een onschuldige botsing, het veld diende te verlaten. Hierdoor gingen de 3 punten naar 't Kiel en bleef het moedige De Kroon verstoken van een verdiend gelijk spel. Het positieve van deze wedstrijd was, buiten het goed weer, het goede voetbal van beide teams, de spanning en de bemoedigende leiding van de scheidsrechter van dienst. Het negatieve punt, jammerlijk genoeg, was de mentaliteit/houding van enkelingen uit het bezoekende kamp, zeker van enkele begeleiders met als klap op de vuurpijl een afgevaardigde die eerst de ref op de meest negatieve wijze bekritiseerde om dan naar zijn spelers te roepen dat ze moesten zwijgen tegen de scheidsrechter.....van de omgekeerde wereld gesproken !! Na afloop hadden we nog een aangenaam gesprek met de "directie" van VC De Kroon alsmede een verrassende ontmoeting met enkele oud gedienden.